Hero main

Zorg

Een doordachte projectinrichting zorgt voor minder ziekteverzuim!

Wisten jullie dat een doordachte inrichting voor minder ziekteverzuim op de werkvloer zorgt? Omgevingspsychologie is al heel lang onderdeel van de psychologie. Dit gaat over de wederzijdse relatie tussen wat mensen met de omgeving doen en wat de omgeving met mensen doen. Ook voor onze interieurontwerper van Bapri B.V. (Bano ProjectInrichting) is dit van belang. Wij vinden het thema omgevingspsychologie altijd zeer interessant, want wij willen de omgeving voor gebruikers nog prettiger en beter maken dan we al doen.

Stressniveau
Het stressniveau van mensen die bijvoorbeeld een ziekenhuis bezoeken, ligt vaak hoog. Want je gaat natuurlijk niet voor je plezier naar een ziekenhuis. En die ruimtes waar de mensen wachten of verblijven moeten zo aangenaam mogelijk gemaakt worden. Natuurlijk mag de ruimte zijn functionaliteit niet verliezen, want het moet uiteindelijk gewoon functioneel zijn voor zowel patiënten als voor de medewerkers.

Omgevingspsychologie gaat over..
Echt alles wat er in een ruimte gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan de bewegwijzering van een ziekenhuis die al op de snelweg en de route er naar toe begint. En hoe hoog zijn de plafonds? Of hoe ziet de entree er uit? En hoe zit het met het kleurgebruik, de kleur van het licht of het geluid en akoestiek? Hoe is de omgeving buiten? Zit je aan een vierkante tafel of juist een ronde? Gebruik je de ruimte met veel of weinig mensen tegelijk? En hoe wordt kunst gewaardeerd in een ruimte?

Praktijkvoorbeeld
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je dit nou concreet kunt toepassen. Denk bijvoorbeeld aan dit voorbeeld: veel mensen ervaren het als zeer prettig om in een wachtruimte aan een leestafel te zitten. Ook wij merken bij veel projecten dat deze altijd goed in gebruik worden genomen. In een wachtruimte waar je alleen maar naast elkaar zit (bijvoorbeeld langs een wand) is er nauwelijks interactie. En die interactie ontstaat juist wel aan een leestafel. En mensen hebben daar behoefte aan, ze willen gehoord worden en dingen delen. Natuurlijk geven wij een leestafel dan wel een bepaalde diepte, zodat je niet in elkaars persoonlijke ruimte zit en gewoon lekker ontspannen kan lezen. Bovendien denken we altijd aan de doelgroep: is de wachtruimte in een ziekenhuis dan zorgen we er altijd voor dat aan de kop van de tafel iemand in een rolstoel kan zitten. Het combineren van functionaliteit, veiligheid en het voel van interactie, daar zijn wij altijd naar op zoek.

Dit helpt mee in het verlagen van het stressniveau..
Net zoals de kleur groen of daglicht. Wij proberen er altijd voor te zorgen dat mensen natuur of planten ervaren en zien. Bovendien proberen we om verschillende zitplekken aan te bieden in een wachtruimte. In een wachtruimte hebben bijvoorbeeld ziekenhuisbezoekers geen grip op tijd van het wachten zelf, ze wachten daar op een onderzoek of uitslag. Allemaal heel spannend. En dan juist is het ideaal om een zitplek te kunnen kiezen die bij je past. Wanneer je de mensen een stukje regie geeft zorgt het ervoor dat het stresslevel daalt!

Onderzoek
Je kunt op het web verschillende onderzoeken vinden waarin goed onderbouwd staat waarom het ziekteverzuim toeneemt wanneer de werkplekken of bijvoorbeeld het akoestiek niet goed zijn. Dus als je werkplekken goed aansluiten op de mensen en hun werkzaamheden, versterk je het gevoel en daardoor het welbevinden van de medewerkers. Een betere inrichting, afgestemd op de gebruiker, zorgt voor veel minder ziekteverzuim! 

Kunnen we u helpen met uw projectinrichting?
Bel ons op 078-3031333 of laat ons u bellen:

Tags

Categorieen

Wist u dat?

Onze partner Bano Zorgbadkamers een doordacht badkamerconcept heeft voor de zorg? Bekijk www.banobadkamers.nl

Kees verhoef

Algemeen Directeur

Bel 0184 - 415577 of
Stuur mij een email

Laatste blog posts

Ontvang onze tips voor een geweldige werkomgeving.