Hero main

Kantoor

Vitaliteit op het werk heeft te maken met bevlogenheid en energie!

Vitaliteit is eigenlijk hoe je energielevel is in het leven. Het wordt ook wel de levenslust genoemd. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, je sterk en fit voel op verschillende vlakken. Vitaal zijn op het werk heeft te maken twee aspecten: bevlogenheid en energie.

Bevlogenheid
Bevlogenheid is eigenlijk de tegenhanger van een burn-out. Waar mensen met een burn-out vaak vermoeid en cynisch zijn, zijn bevlogen mensen juist zeer enthousiast en bedreven. Het gaat er dus vooral over de houding die je tegenover je werk hebt. Heb je er bijvoorbeeld zin in? Of ga je met tegenzin naar je werk? Dat zijn aspecten dit uitmaken of je bevlogen bent of juist niet.

Energie
Energie is eigenlijk de bron van alles. Alles begint met het hebben van voldoende energie, want pas dan kan je je werk goed doen. We onderscheiden bronnen van energie en energievreters. De bronnen van energie halen we deels uit bezigheden waar we ons zeer prettig bij voelen. Daarnaast is het ook een lichamelijke bron. Wanneer je op je eten let, goed slaapt en regelmatig inspanning levert zal dat een positief effect hebben op je energieniveau.

Energievreters bestaan uit verschillende aspecten aan het werk die je juist energie kost. Denk aan bijvoorbeeld de hoge werkdruk, strakke deadlines of slechte relaties met collega’s. De uitdaging is om de energiebronnen en de energievreters in balans te houden. Bevlogen + energie = vitaliteit. En wanneer je vitaal bent op je werk, kun je het maximale uit je baan halen.

Zitten is het nieuwe roken
Zitten is het nieuwe roken: de hele dag zitten is slecht voor de gezondheid. Dat het inrichten en onderhouden van een goed kantoor als werkomgeving meer is dan alleen het leveren van meubels, weten wij van Bapri B.V. als geen ander. Hoe meer tijd je zittend doorbrengt, hoe groter de gezondheidsrisico’s, blijkt uit een onderzoek van University Of Leicester onder bijna 800.000 personen. Degenen die dagelijks het langst zaten hadden meer dan 2 keer zoveel kans op diabetes en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs bij mensen die daarnaast voldoende beweging kregen was het risico groter. De uitdaging is om minder te gaan zitten!  Lees hier meer.

Meer dan bewegen alleen..
Vitaliteit is meer dan beweging alleen. De bereidheid van werknemers om hun gedrag te veranderen is onmisbaar in het voorkomen van nieuwe arbeidsrisico’s. En het voorkomen hiervan vereist goede voorlichting. Dit omdat mensen geneigd zijn om de houding te kiezen die het minste energie kost.  Er zijn diverse mogelijkheden om de kantooromgeving zo te organiseren (in te richten) dat afwisseling van houding en beweging wordt gestimuleerd.

Een werkdag op kantoor kan bestaan uit maar liefst 8 uur zitten. Werken aan zit-statafels vormen een hele belangrijke bijdrage aan het verminderen van zitgedrag. Daarnaast zijn vele momenten geschikt om beweging in te lassen. Denk bijvoorbeeld aan het staand telefoneren of naar een collega te lopen in plaats van een mailtje te sturen. Meer bewegen begint met minder zitten. 

Kunnen we u helpen met uw projectinrichting?
Bel ons op 078-3031333 of laat ons u bellen:

Tags

Categorieen

Wist u dat?

Onze partner Bano Zorgbadkamers een doordacht badkamerconcept heeft voor de zorg? Bekijk www.banobadkamers.nl

Kees verhoef

Algemeen Directeur

Bel 0184 - 415577 of
Stuur mij een email

Laatste blog posts

Ontvang onze tips voor een geweldige werkomgeving.